КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОНОПА?

Конопът е разновидност на канабиса, отглеждан за влакна и семена. Влакната и семената са невероятно ценни и затова конопът често се нарича “парична култура”. Конопът расте много бързо и в много разнообразни почвени условия. Отглеждането му за промишлени цели се извършва от много цивилизации в продължение на повече от 12 000 години. Индустриалният коноп е предпочитано влакно, използвано за производството на въжета, платна, хартия и дрехи, докато не бъдат открити алтернативни текстилни и синтетични материали за тези цели.

Въпреки, че Китай е бил най-големият производител на коноп през годините, други страни като Австралия и Канада го настигат. Нелегално е някой да отглежда коноп в Съединените щати, тъй като конопът е незаконен по силата на забраната за марихуана. Сега могат да се видят и закупят на пазара конопени масла, конопени пластмаси, конопени строителни материали и много продукти от конопени влакна. Конопът е наистина невероятно растение с потенциал да помогне да “озелени” много отрасли.

Традиционно влакното от коноп, в сурово състояние, е много грубо, което го прави много подходящо за направата на въжета, не по-малко идеално за производството на дрехи, предназначени да се носят при деликатна кожа. Напредъкът в размножаването на растенията и преработката / обработката на влакната са довели до много по-фини, по-меки конопени влакна, които са подходящи за употреба в производството на конопени дрехи, тъкани и въжета.

Употребата на индустриалния коноп в Съединените щати е силно регулирана, въпреки, че в Канада успешно отглеждат коноп с цел търговия. Откакто отново стана законно да се отглежда в Канада, културата става още по-популярна и е се наблюдава бум в износа за милиони долари. Строителните материали от коноп са друг нарастващ сегмент на конопената промишленост. Канада вече е лидер в световния пазар на коноп за храна / здраве. Канадски конопени продукти могат да бъдат намерени на много пазари за коноп сега в Съединените щати и по света. В допълнение към осигуряването на полезни влакна, конопеното семе също има висока хранителна стойност, а растението може да се използва за производство на биоразградими пластмаси, някои горива и разнообразие от други неща. Конопените храни, включително, като например конопените енергийни блокчета, конопени дресинги за салата, конопено мляко, конопени протеинови шейкове, конопени гел капсули и конопена протеинова пудра, са сред някои от здравните продукти, които се произвеждат днес.

ИСТОРИЯ НА КОНОПА

Използването на коноп археологически датира от неолита в Китай, с отпечатъци от конопени влакна, намерени в керамика от Янгшао, датираща от 5 век пр.н.е. По-късно китайците използват коноп, за направата на дрехи, обувки, въжета и хартия. Гръцкият историк Херодот (около 480 г. пр.н.е.) съобщава, че жителите на Скития често вдишват парите на конопения дим, както като ритуал, така и за удоволствие.

Експертът по текстил Елизабет Уеланд Барбър обобщава историческите доказателства, че “Канабис сатива” е нараснал и е бил известен в неолита през северните ширини от Европа (Германия, Швейцария, Австрия, Румъния, Украйна) до Източна Азия (Тибет и Китай) , но текстилната употреба на Cannabis sativa не се наблюдава на Запад до сравнително по-късен период, а именно желязната епоха. Силно подозирам обаче, че това, което катапултира конопа за внезапна слава и богатство като култиген, и го е накарало да се разпространи бързо на запад през първото хилядолетие, е разпространението на навика на пушене, възникнал някъде в Южно-Централна Азия, където първоначално е отглеждан психоактивният вид на растението. Лингвистичните доказателства силно подкрепят тази теория, както по отношение на времето, така и по посоката на разпространение и причината.

“Евреите, живеещи в Палестина през 2 век, са запознати с отглеждането на коноп, както се вижда от споменаването му в книгата ‘Мишна’. В късна средновековна Германия и Италия, конопът е бил постепенно добавян в готвените ястия, като например в пити и торти, супи. Конопът в по-късна Европа е бил култивиран главно за влакна и е бил използван за въжета на много кораби, включително и за кораба на Христофор Колумб. Използването на конопа за направата на дрехи е било предимно в провинцията, като в градовете са били налице по-качествени текстилни изделия.

Vir: www.en.wikipedia.org